Wednesday, July 28, 2010

laG! TuRuN^^

55.9 kg...

yeay..ase nk melompatpun ade..ak pg timbang berat lg td, berat ak da 55.9 kg(epynyer ak..hehehehe). keseluruhan berat ak da susut 5.3kg..berbaloi ak diet mcm ni..xsia2..

acel..ak ade nk gtau blog ak ni, ak epy gle malam kemarin..sidia tuju lgu yang sgt2 menyentuh hati ak sbgai pompuan..(ececeh..ayt xleh blah..camni la ble ak berjiwang karat) korang nk tau lg pe die tuju? yang terindah by dakmie..ala..lgu ost lagenda budak setan tu..try korang lyan lgu tu..kompem klu bg kat awek,cair dowh..hehe

td ak baru download lgu tu kat 4 share..nak nangispun ade ase ble dengar lgu tu, lebih2 lg orang tuju kat kita..

alkisah kawan lama ak, die epy sgt gtau ak yang die da kapel ngan mamat yang die minat sejak 10tahun dlu..tahniah2..tu la kan orang cakap, klu da jodoh, camnepun bersatu gak..moga mereka berdua berbahagia slalu..(2 2 kawan ak)

emm...asenye xde ape ak nk cakap agi..nanti ble ak da download lg yang terindah by dakmie tu, ak post kat cni..bleh la ak berjiwang skali skala..hehehe~^^

xde ape da ak nk contem kat cni..ak blah dlu lah..

illaliqo'

p/s:jap agi nk g solat..

(13.24 p.m)

Tuesday, July 20, 2010

Telo0r



bangun lambat...

adeeeii...terul tu ase, kelam kabut gak ak bgun2 tgk jam da 7.55, ngan bju xiron, breakfast xwat agi, mandi pun belum..berkejar2 gak aku.mane xnyer, kena masuk opis kul 8.30..huhuhu..tp alhamdulillah, ak masuk awal gak opis walaupun terlewat ckit..^^
tu pun ak bawak je telur rebus 2 bijik..hehehe..tu la makanan pg2 ak klu bkan scramble egg(diet atkin punyer pasal)(",)



kelam kabutpun dapat bcyap cam biasa..hik3~

hari ni pg2 agi ak ase ade mud nk berblog, myb ak ase hari ni lg better dari dua minggu sebelum ni..mgkin kerisauan ak untuk tulis somthing dalam buku latihan industri ak da berkurang.semalan ak pg site ngan kak yana n abg apis,kat kawasan perumahan berdekatan demit, ak pun lupe ape name tempat tu..hihihi..ari ni plak ak n kak yana nk g jumpe en. nassim..nak ty sal projek perumahan yang ak lawat semalam..

semalam gak engineer kat cni dapat tau die bleh duk site, suka gler die ak tgk..ala..klu die nk g pun ak xheran..die ade ke, xde ke, ak xase ape2 pun..memang die xbleh nk tolong ak pun..malas lah ak nk cter pasal die..emmm..ak harap ade engineer yang lebih komited ngan keje ganti die..

emm..apa yang ak ingat dalam mase ak xtulis ni, ak kecik ati ngan sidia, n ak tau, xpatut ak kecik ati ngan benda2 mcm tu(patut gak la ckit)hehehe..mesti ak tty ty ape benda ak kecik ati ble ak tgk blik blog ak kan,emm..ak nk letak key point ckit(besday ak)hehehe...

tu je la dlu untuk hari ni..klu ade ape2 ak ase nk abadikan kat blog ni, ak tulis la lg..hehehe..

illaliqo'

p/s: nk tgk blog sidia..katanye da update..

(9:40 a.m)

Sunday, July 18, 2010

...Alhamdulillah...

400 grm..

Alhamdulillah, ujung minggu lepas ak dapat berdiet kat umah. ma n abhpun sokong..tp, ma da warning,sampai minggu ni je..huhuhu.. xsampai target turun berat badan la camni..ak nk turun sampai 50kg..

pg td ak g maidin,saje2 nk tau berat ak turun,naek or maintain sbb ak ade makan makanan yang atkin sarankan jangan makan, tp alhamdulillah..berat ak turun 400g..sbb ak wat keje kat umah kot.ak tolong abh pasang tiles kat umah..memang berpeluh lah ak..myb sbb tu la..

ak harap ak turun beberapa kilo agi..ak akn cuba berpantang n harap xkan kantoi agi minggu ni..chaiyok2!!!agak2 leh x sampai 3kg turun..emm...we will wait n see..

Minggu lepas abg n kak izah balik umah, nk prepared ape yang patut untuk majlis diaorang nanti..smalam ak kuar g tm ngan abg n kak izah, ingat nk cari jubah untuk kak izah, tp ak plak yang bli..tp jangan salah sangka..ak bli tudung je..hehehe...tudung ariani gtu..ni ak abadikan satu dalam blog ni gambar ak pakai tudung tu..jeng3~


tu la tudungnyer..hehehe..csntik x ak pakai?lntak lah cantik x, tp ak nk pakai gak..aceli, ak nk bg tudung tu kat ma, tp ma xnk sbb kecik, so ak la amik..^^

emm...semalam perisiwa mengejutkan gak barlaku kat umah ak..keta abg ak masuk dalam lembah depan rumah ak..nasib baek la ade jiran2 tetangga time tu..leh la tolong tarik keta naek..alkisahnya abh ak nk g masjid guna keta abg, abg ak plak kunci stereng keta, memang xleh gerak la..da depan umah ak tu memang berbukit ckit, tu yang boleh bergerak masuk lembah tu..abg ak kelam kabut gak la cz ingat abh ak sakit dada..upanyer sal kunci stereng..syukur abh xde ape2..keta abgpun ok je..xkemek..


em...rini cam biasa, lepak lg kat opis..xtau la ape nk jadi ak.tp td ak dapat khabar gembira,,kak yana kate abg apis nk bawak ak g kl..blaja design..besnyer leh blaja design..at least ak dapat somthing gak..dapat gak la nk contem2 dalam buku log..hehehe

ak da xde ape nk tulis..ari ni tu je la dlu..len kali ak update agi..

p/s: jom bergambar..

(16:41 p.m)

Wednesday, July 14, 2010

...2.3..WeLdOnE..



2.3 kg...

Da lame ak xlayan blog ni..hari ni ase ade benda menarik nk ak jadikan kenangan ak ble da tua2 nanti..hehehe..insyaallah klu umor panjang..amin~

hari ni da masuk lima hari ak praktik diet atkin, diet yang ak cadangkan dalam post ak sebelum ni..dan alhamdulillah hasilnya memberangsangkan..hehehe...2.3 kg tu turun..tu pun td ak lupe nk bukak selipar n kuarkan nset waktu naek atas penimbang tu..heppy kot tgk angka tu tertera kat alat penimbang..ni wat ak lg semangt nk wat ni..tp siyes, ak ase memang xbertenaga..huhu..penatnyer...mungkin sbb badan ak terkejut agi ngan cara pemakanan aku..huhuhu...

em...yang mendukacitakan..ddalam seminggu ni ak xwat keje apepun..xtau menda ape ak nk tulis dalam repot ak nanti..huhuhuh..cedeyyy woooo....:(

target ak, minggu depan berat badan kene susut 3.7 kg...hope ak dapat capai nanti..amin..may God bless me..

cik abg ak plak sampai sekarang xbjaya agi..susah kot nk start..tp..ble da start..tgk penurunan, bahagia beb...hehehehe...

ari ni ak memang xlarat..cukup lah dlu rini...

p/s: mau rehat2..perjuangan akan diteruskan...

(11:50 a.m)

Saturday, July 10, 2010

--AtkiN--

Jaga makan..

dari minggu lepas aku try nk diet..tp susah lah, lebih2 agi ak kat umah..balik umah minggu lepas dengan semangat berkobar2 nk diet..tp..adeeiii,susah lah..ma ak blikan nasi, nasi kerabu plak tu..peveret ak tu..uhuhuhu...

aceli..khamis minggu lepas ak ade bc blog yang kak yana promot..blog untuk turunkan berat badan, ak da risau sebenarnyer,,sejak li ni, berat badan ak da naek lebih kurang 4 kg..huhuhu..teruk tul ak ase..blog yang kak yana promot tu blog taknakgmuk.com..die perkenalkan cara diet yang dipanggil atkin..



gambar hiasan



gambar hiasan

ak ade copy benda2 yang die bg makan n x..korang roll bawah k...btw kita kena makan 20g carbohidrat je sehari..


1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. (wow,sedapnye roti jala...huhu)

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan siket...siket je....x termasok buah dadu..)

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soklan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..so,minum!!! Banyak!! Air kosong k...


Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb


aceli..akpun xpenah tgk cara diet camni..diet cara atkin ni ajar kita jangan makan karbohidrat je,calori makanan xpandang pun..tu yang menarik pada ak..nak makan ayam sampai 9 ketul pun, belasah je..xpe..(tu ak suka)hehehe...



so, ak post la kat atas ni nk share n peringatan pada ak sendiri..hari ni ak baru nk mula..ak harap, Allah akan beri ak kekuatan untuk istiqamah n x putus asa wat menda ni...gud luck for myself...fight 0h!!!

hari ni ak xwat pe2 agi..duk layan fb je..boring gak la..huhuhu..

nanti ak letak link blog xnak gemuk tu..ak da ade keje la plak..chow dlu...

illaliqo'

p/s:btw..pemakanan yang betulpun penting...



Piramid makanan

(10:09 a.m)

Tuesday, July 6, 2010

...>>>HiJaU<<<....

Terima kasih buatmu...

ni lagu ak post khas untuk sidia...jangan terkejut yer..kc romantik sikit ni..jeng3~



ni bru panggil minat cte nustankan?hehe..post kat sidiapun lgu nustan..^^
Maksud lagu tu..aku cinta kamu..cam plik je sebut dalam bm,hehe..i love u..alahai jiwang karat plak ase..

eemmm...tiap kali ak gaduh ngan die, memang la ak mintak putus, tp dalam ati ak ni, hanya Tuhan yang tau..huhuhu.ingat senang ke nk clash camtu je~petang semalam sidia bg adiah kat ak..sk suka sangat,for the first time ak dapat adiah hari jadi dr sidia..exactly on my birthday, thanks my love..

Terharu ak..kemeja hijau, tudung hijau, kerongsang hijau, n ikat rambut hijau..lengkap tu,cam hantaran plak..(muka gatal..ngeh3~)i love all those things..xtau mcm ane nk cakap, ak appreciate sangat ape yang die kaci..btw, bukan adiah yang penting pada ak(bes gak feeling ni ble jarang dapat adiah)...
tp hati die, kesabaran die pertahankan hubungan kami..huhuhu...ah, jiwang karat plak ak,tpkan, kalau xluah kat blog nk luah katne agikan??xkan pokok pisang kot..hehehe..kat pokok pisang nanti ak xleh rewind blik peristiwa ni..jd, lebih baek ak contem2 kat cni, bleh la tgk balik one day nanti..time ak da xdapat nk pk waras ckit, leh la ak redakan ati ble tgk balik apa yang ak contem kat cni..hehehehe~

Kat luar tu hujan...klu bleh layan tdo bes gak ni(oh katilku..), tp duk opis, xkan nk tdo gak kot, agak2 la kan,hik3~ari ni ak xwat pe2pun..rilex je manjang..tu sempat layan blog tu..

Minggu depan ak da nk g site..Site pga.kat sane wat projek kem tentera,antara projek terbesar kat kelantan..telan cos 133 juta gak, tu ak ingat nk serap penganlaman kat ctu plak..smpai rini,da masuk 3 bulan, 4 hari ak duk kat opis..

xtau la ape lg keje ak hari ni, tunggu dan lihat je..emm...

p/s: Layan lgu nustan lg..lalalala...hujan renyai2...

(11:37 a.m)

Monday, July 5, 2010

sElaMat hAri LaHir



Selamat hari lahir....

Hari ni genap 22 tahun umo ak..alamak!!terasa tuanye aku...peristiwa pahit dan manis..hari yang same ak rasa..huhuhu

yang besnya..teman2 kat fb ramai yang wish..time kaseh kawan2(mode:terharu gler)pada ak, ak appreciate sgt diaorang luangkan ckit masa untuk wish kat aku..nk tau nape??ak ase ade je yang perasan besday kawan2 diaorang kat fb, tp wat xtau je klu diaorang malas nk wish..so kawan2..time kaseh byak2..




yg xbes...emm..kadang2, apa yang harapkan xsemua akan tertunai..kes ak pun macam tu lah..ak da nekad, lepas ni, ak xkan harapkan ape2 drpd orang,terutama orang yang ak sayang, yang ak kira bleh beri suatu kelainan pada besday ak kali ni..besday ke 22 yang ak kira bleh jd kenngan terindah pada ak jadi macam ribut petir yang xnk diingati,,xnk ingat sampai ble2...celebrate besday ngan linangan air mata sedih memang wat ak frust..tp,solute lah teman2 yang ade dsekeliling ak ni,bgus tul, jadi penawar sedih ak ni...

pg ni amni ade bawakan kek coklat mak die wat, sedap siot..memang xcukup lah klu ikut nafsu makan ak ni..hehehe...(shhh....(^^)V.....bleh la ak perasan cam kek besday ak..ak pun xtau la apasal ak nk touching sgt, padahal, sebelum ni mane ade celebratepun besday..ngada2 tul ak ni..huhuhu



tp kan, pada pendapat ak, standard la kan kadang2 puan ase nk dihargai, bukan nye nk kene bg sumtin yang mahal ke, hape ke, cume nk ase dihargai je...ntahlah..xtau lah ak nk ckap pe..nk ty blog ni pun, bukan nyer die paham pun..

hari ni masih panjang, ak harap, xde benda yang ak xnk berlaku lg untuk jam2 seterusnya pada hari lahir ak ni...Ya Allah..permudahkan ak dalam urusanku..lanjutkan usiaku.jayakanlah ak dalam apepun yang ak lakukan..ak xnk hampakan harapan parent ak...ak nk berjaya n dapat kerja cepat, seterusnya berjasa kat parent ak..amin~amin ya rabbal alamin...

ak harap..ak akan bertambah matang n dapat menghadapi hidup ngan tabah..1 perkara agi ak nak...moga ak akan menjadi seorang yang penyabar...aminnnn~

tu la dlu untuk catatan pada hari lahir ak ni...
illaliqo,

p/s: mandi kat masjid pg ni..huhuhuhu..

sudah rehat..jom balik sntap..hehehe

(12.45 p.m)

update


Aku Yang Bosan


Ketika Cinta Bertasbih...

Dikala bosan melanda tahap gaban ni, ak terasa nk update ckit la ak punya blog ni..a few days ago, adek ak komen..katenya blog ak ni xde pe yang menarik..emm..aceli, ak bukannye nk make up sangat blog ak ni, juz suka2 je..nanti ble ase bosan kuasa dua, ak bc la balik ape kejadahnye yang ak taip kat blog ak ni..ala2 diari gtu..hik3~

em..ak yang buta it ckit ni da ty cik abg ak camne nk post lagu kat blog ni..da reti tu, apa lg.. ak membzkan diri dengan cari lgu la..heheheh..ngah skodeng lgu2 nk post, ak berkenan nk post lagu waka2..mode bola gtu..(padahal skalipun xtgk match FIFA tu)..action je lebey..buat2 minat..hahaha

tp..ak ase cam excited semacam je lgu tu..teringat nk insap plak..ape agi..cri lagu nasyid la..hehehe...aku ingat nk post lgu "permata yang dicari,nyanyian kump dehearty"..tp xjadik..syok2 layan..teringat lgu muhasabah cinta..ase cam menarik je..emm..xsampai 5 minit, terjum plak lgu ketika cinta bertasbih ni..semalam ak layan cter ketika cinta bertasbih...insap ak..islamic tol cter tu..solute lah kat orang yang terlibat wat cter tu..bukak ckit mata ank2 muda xkarang..(nasihat untuk aku gak ni)huhuhu...ak pun post lgu ni la..hik3~

emmm...
petang ni ak ase xde apa2 nk wat..tenet yang slow ni wat ak geram gle..
dari pg ag aku try anta email kat kak nor..anta repot smk belimbing n machang..punyer la bengap tenet..dari pagi kot ak try..sabo je la..

btw..lepas keje nanti nk g cimb..amik duit yang abg bg..transfer masuk dalam akaun bank islam ma ak..harap petang ni xujan..nk g ngan sidia...(^^)V

hurm...
da penat da ase menaip..len kali lah plak aku cter kat blog ak ni..

illalliqo'


p/s: Nk berkonsert lgu ketika cinta bertasbih lg...hik3~

(4 p.m.)