Sunday, September 5, 2010

::: SekiAn Lama:::

Salam...Da lame ak xberkarya kat cni..maklumlah xkreatif,time ingat kat blog ak ni,ak plak ase cam liat nk menaip..huhu..

Memandangkan ak da lame xon, sepatutnye banyak la cte ak nk karang..hehe..^^ Btw, xde ape sgt ak nk cter..bermulalah cerita ak...Ritu ak g sogo ngan member2..al kisahnyer,sesaje je..tgk orang cam semut kat sogo tu..huhuhu..nak berjalanpun susah..tp aritu ak pg sane, ajak skali abg n kakak ipar ak,ble barang2 untuk majlis diaorang nanti..da orang mcm semut, nk bergambarpun susah..time dalam tren je la sempat nk posing ckit2..hik3..ni dia photonyer..jeng3~

Nk tau ape ak bli?g sogo mesti lah beli sumtin kan,da la nk pgi satu sem skalipun susah..ak bli suar je selai..bum equipment..hihi

Khamis minggu lepas, ak n budak2 kelas berbukak kat village view..alkisahnye,syami yang blanja, salah sorang budak kelas ak yg ak terbang ke german..tahniah wat syami..Blanja kwan2 dlu b4 pg, pasni xtau jumpe ke x agi ble d keje.moga syami pulang dengan membawa kecemerlangan..terasa jugak bakal kehilangan kawan..huhuhu.tp ape leh wat..kecian awek die, klu ak memang da nangis da, 2 tahun beb kene tinggal..uwaaaaa...sabar ek nisa..:(
Ble da jamuan beramai2 ni, mesti lah amik gambar..wat kenang-kenangan, tatapan ble da tua nanti..Ramai gak yang datang ritu..antaranyer....korang roll bawah yek..



Mesti ak rindukan mereka semua ble da jejak kaki kat luar nanti..huhuhu..

eemmm...ak da xtau nk taip pe da..len kali ak update lagi(ble xtau la tue)..Btw, tinggal lg5 hari nk rayer..yeay3!!!!(^^)/

p/s:Asimen byak..huhuhu

illaliqo'

(20:48 p.m)

Wednesday, July 28, 2010

laG! TuRuN^^

55.9 kg...

yeay..ase nk melompatpun ade..ak pg timbang berat lg td, berat ak da 55.9 kg(epynyer ak..hehehehe). keseluruhan berat ak da susut 5.3kg..berbaloi ak diet mcm ni..xsia2..

acel..ak ade nk gtau blog ak ni, ak epy gle malam kemarin..sidia tuju lgu yang sgt2 menyentuh hati ak sbgai pompuan..(ececeh..ayt xleh blah..camni la ble ak berjiwang karat) korang nk tau lg pe die tuju? yang terindah by dakmie..ala..lgu ost lagenda budak setan tu..try korang lyan lgu tu..kompem klu bg kat awek,cair dowh..hehe

td ak baru download lgu tu kat 4 share..nak nangispun ade ase ble dengar lgu tu, lebih2 lg orang tuju kat kita..

alkisah kawan lama ak, die epy sgt gtau ak yang die da kapel ngan mamat yang die minat sejak 10tahun dlu..tahniah2..tu la kan orang cakap, klu da jodoh, camnepun bersatu gak..moga mereka berdua berbahagia slalu..(2 2 kawan ak)

emm...asenye xde ape ak nk cakap agi..nanti ble ak da download lg yang terindah by dakmie tu, ak post kat cni..bleh la ak berjiwang skali skala..hehehe~^^

xde ape da ak nk contem kat cni..ak blah dlu lah..

illaliqo'

p/s:jap agi nk g solat..

(13.24 p.m)

Tuesday, July 20, 2010

Telo0r



bangun lambat...

adeeeii...terul tu ase, kelam kabut gak ak bgun2 tgk jam da 7.55, ngan bju xiron, breakfast xwat agi, mandi pun belum..berkejar2 gak aku.mane xnyer, kena masuk opis kul 8.30..huhuhu..tp alhamdulillah, ak masuk awal gak opis walaupun terlewat ckit..^^
tu pun ak bawak je telur rebus 2 bijik..hehehe..tu la makanan pg2 ak klu bkan scramble egg(diet atkin punyer pasal)(",)



kelam kabutpun dapat bcyap cam biasa..hik3~

hari ni pg2 agi ak ase ade mud nk berblog, myb ak ase hari ni lg better dari dua minggu sebelum ni..mgkin kerisauan ak untuk tulis somthing dalam buku latihan industri ak da berkurang.semalan ak pg site ngan kak yana n abg apis,kat kawasan perumahan berdekatan demit, ak pun lupe ape name tempat tu..hihihi..ari ni plak ak n kak yana nk g jumpe en. nassim..nak ty sal projek perumahan yang ak lawat semalam..

semalam gak engineer kat cni dapat tau die bleh duk site, suka gler die ak tgk..ala..klu die nk g pun ak xheran..die ade ke, xde ke, ak xase ape2 pun..memang die xbleh nk tolong ak pun..malas lah ak nk cter pasal die..emmm..ak harap ade engineer yang lebih komited ngan keje ganti die..

emm..apa yang ak ingat dalam mase ak xtulis ni, ak kecik ati ngan sidia, n ak tau, xpatut ak kecik ati ngan benda2 mcm tu(patut gak la ckit)hehehe..mesti ak tty ty ape benda ak kecik ati ble ak tgk blik blog ak kan,emm..ak nk letak key point ckit(besday ak)hehehe...

tu je la dlu untuk hari ni..klu ade ape2 ak ase nk abadikan kat blog ni, ak tulis la lg..hehehe..

illaliqo'

p/s: nk tgk blog sidia..katanye da update..

(9:40 a.m)

Sunday, July 18, 2010

...Alhamdulillah...

400 grm..

Alhamdulillah, ujung minggu lepas ak dapat berdiet kat umah. ma n abhpun sokong..tp, ma da warning,sampai minggu ni je..huhuhu.. xsampai target turun berat badan la camni..ak nk turun sampai 50kg..

pg td ak g maidin,saje2 nk tau berat ak turun,naek or maintain sbb ak ade makan makanan yang atkin sarankan jangan makan, tp alhamdulillah..berat ak turun 400g..sbb ak wat keje kat umah kot.ak tolong abh pasang tiles kat umah..memang berpeluh lah ak..myb sbb tu la..

ak harap ak turun beberapa kilo agi..ak akn cuba berpantang n harap xkan kantoi agi minggu ni..chaiyok2!!!agak2 leh x sampai 3kg turun..emm...we will wait n see..

Minggu lepas abg n kak izah balik umah, nk prepared ape yang patut untuk majlis diaorang nanti..smalam ak kuar g tm ngan abg n kak izah, ingat nk cari jubah untuk kak izah, tp ak plak yang bli..tp jangan salah sangka..ak bli tudung je..hehehe...tudung ariani gtu..ni ak abadikan satu dalam blog ni gambar ak pakai tudung tu..jeng3~


tu la tudungnyer..hehehe..csntik x ak pakai?lntak lah cantik x, tp ak nk pakai gak..aceli, ak nk bg tudung tu kat ma, tp ma xnk sbb kecik, so ak la amik..^^

emm...semalam perisiwa mengejutkan gak barlaku kat umah ak..keta abg ak masuk dalam lembah depan rumah ak..nasib baek la ade jiran2 tetangga time tu..leh la tolong tarik keta naek..alkisahnya abh ak nk g masjid guna keta abg, abg ak plak kunci stereng keta, memang xleh gerak la..da depan umah ak tu memang berbukit ckit, tu yang boleh bergerak masuk lembah tu..abg ak kelam kabut gak la cz ingat abh ak sakit dada..upanyer sal kunci stereng..syukur abh xde ape2..keta abgpun ok je..xkemek..


em...rini cam biasa, lepak lg kat opis..xtau la ape nk jadi ak.tp td ak dapat khabar gembira,,kak yana kate abg apis nk bawak ak g kl..blaja design..besnyer leh blaja design..at least ak dapat somthing gak..dapat gak la nk contem2 dalam buku log..hehehe

ak da xde ape nk tulis..ari ni tu je la dlu..len kali ak update agi..

p/s: jom bergambar..

(16:41 p.m)

Wednesday, July 14, 2010

...2.3..WeLdOnE..



2.3 kg...

Da lame ak xlayan blog ni..hari ni ase ade benda menarik nk ak jadikan kenangan ak ble da tua2 nanti..hehehe..insyaallah klu umor panjang..amin~

hari ni da masuk lima hari ak praktik diet atkin, diet yang ak cadangkan dalam post ak sebelum ni..dan alhamdulillah hasilnya memberangsangkan..hehehe...2.3 kg tu turun..tu pun td ak lupe nk bukak selipar n kuarkan nset waktu naek atas penimbang tu..heppy kot tgk angka tu tertera kat alat penimbang..ni wat ak lg semangt nk wat ni..tp siyes, ak ase memang xbertenaga..huhu..penatnyer...mungkin sbb badan ak terkejut agi ngan cara pemakanan aku..huhuhu...

em...yang mendukacitakan..ddalam seminggu ni ak xwat keje apepun..xtau menda ape ak nk tulis dalam repot ak nanti..huhuhuh..cedeyyy woooo....:(

target ak, minggu depan berat badan kene susut 3.7 kg...hope ak dapat capai nanti..amin..may God bless me..

cik abg ak plak sampai sekarang xbjaya agi..susah kot nk start..tp..ble da start..tgk penurunan, bahagia beb...hehehehe...

ari ni ak memang xlarat..cukup lah dlu rini...

p/s: mau rehat2..perjuangan akan diteruskan...

(11:50 a.m)

Saturday, July 10, 2010

--AtkiN--

Jaga makan..

dari minggu lepas aku try nk diet..tp susah lah, lebih2 agi ak kat umah..balik umah minggu lepas dengan semangat berkobar2 nk diet..tp..adeeiii,susah lah..ma ak blikan nasi, nasi kerabu plak tu..peveret ak tu..uhuhuhu...

aceli..khamis minggu lepas ak ade bc blog yang kak yana promot..blog untuk turunkan berat badan, ak da risau sebenarnyer,,sejak li ni, berat badan ak da naek lebih kurang 4 kg..huhuhu..teruk tul ak ase..blog yang kak yana promot tu blog taknakgmuk.com..die perkenalkan cara diet yang dipanggil atkin..



gambar hiasan



gambar hiasan

ak ade copy benda2 yang die bg makan n x..korang roll bawah k...btw kita kena makan 20g carbohidrat je sehari..


1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. (wow,sedapnye roti jala...huhu)

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan siket...siket je....x termasok buah dadu..)

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soklan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun...

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet...

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..so,minum!!! Banyak!! Air kosong k...


Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb


aceli..akpun xpenah tgk cara diet camni..diet cara atkin ni ajar kita jangan makan karbohidrat je,calori makanan xpandang pun..tu yang menarik pada ak..nak makan ayam sampai 9 ketul pun, belasah je..xpe..(tu ak suka)hehehe...



so, ak post la kat atas ni nk share n peringatan pada ak sendiri..hari ni ak baru nk mula..ak harap, Allah akan beri ak kekuatan untuk istiqamah n x putus asa wat menda ni...gud luck for myself...fight 0h!!!

hari ni ak xwat pe2 agi..duk layan fb je..boring gak la..huhuhu..

nanti ak letak link blog xnak gemuk tu..ak da ade keje la plak..chow dlu...

illaliqo'

p/s:btw..pemakanan yang betulpun penting...



Piramid makanan

(10:09 a.m)

Tuesday, July 6, 2010

...>>>HiJaU<<<....

Terima kasih buatmu...

ni lagu ak post khas untuk sidia...jangan terkejut yer..kc romantik sikit ni..jeng3~



ni bru panggil minat cte nustankan?hehe..post kat sidiapun lgu nustan..^^
Maksud lagu tu..aku cinta kamu..cam plik je sebut dalam bm,hehe..i love u..alahai jiwang karat plak ase..

eemmm...tiap kali ak gaduh ngan die, memang la ak mintak putus, tp dalam ati ak ni, hanya Tuhan yang tau..huhuhu.ingat senang ke nk clash camtu je~petang semalam sidia bg adiah kat ak..sk suka sangat,for the first time ak dapat adiah hari jadi dr sidia..exactly on my birthday, thanks my love..

Terharu ak..kemeja hijau, tudung hijau, kerongsang hijau, n ikat rambut hijau..lengkap tu,cam hantaran plak..(muka gatal..ngeh3~)i love all those things..xtau mcm ane nk cakap, ak appreciate sangat ape yang die kaci..btw, bukan adiah yang penting pada ak(bes gak feeling ni ble jarang dapat adiah)...
tp hati die, kesabaran die pertahankan hubungan kami..huhuhu...ah, jiwang karat plak ak,tpkan, kalau xluah kat blog nk luah katne agikan??xkan pokok pisang kot..hehehe..kat pokok pisang nanti ak xleh rewind blik peristiwa ni..jd, lebih baek ak contem2 kat cni, bleh la tgk balik one day nanti..time ak da xdapat nk pk waras ckit, leh la ak redakan ati ble tgk balik apa yang ak contem kat cni..hehehehe~

Kat luar tu hujan...klu bleh layan tdo bes gak ni(oh katilku..), tp duk opis, xkan nk tdo gak kot, agak2 la kan,hik3~ari ni ak xwat pe2pun..rilex je manjang..tu sempat layan blog tu..

Minggu depan ak da nk g site..Site pga.kat sane wat projek kem tentera,antara projek terbesar kat kelantan..telan cos 133 juta gak, tu ak ingat nk serap penganlaman kat ctu plak..smpai rini,da masuk 3 bulan, 4 hari ak duk kat opis..

xtau la ape lg keje ak hari ni, tunggu dan lihat je..emm...

p/s: Layan lgu nustan lg..lalalala...hujan renyai2...

(11:37 a.m)

Monday, July 5, 2010

sElaMat hAri LaHir



Selamat hari lahir....

Hari ni genap 22 tahun umo ak..alamak!!terasa tuanye aku...peristiwa pahit dan manis..hari yang same ak rasa..huhuhu

yang besnya..teman2 kat fb ramai yang wish..time kaseh kawan2(mode:terharu gler)pada ak, ak appreciate sgt diaorang luangkan ckit masa untuk wish kat aku..nk tau nape??ak ase ade je yang perasan besday kawan2 diaorang kat fb, tp wat xtau je klu diaorang malas nk wish..so kawan2..time kaseh byak2..




yg xbes...emm..kadang2, apa yang harapkan xsemua akan tertunai..kes ak pun macam tu lah..ak da nekad, lepas ni, ak xkan harapkan ape2 drpd orang,terutama orang yang ak sayang, yang ak kira bleh beri suatu kelainan pada besday ak kali ni..besday ke 22 yang ak kira bleh jd kenngan terindah pada ak jadi macam ribut petir yang xnk diingati,,xnk ingat sampai ble2...celebrate besday ngan linangan air mata sedih memang wat ak frust..tp,solute lah teman2 yang ade dsekeliling ak ni,bgus tul, jadi penawar sedih ak ni...

pg ni amni ade bawakan kek coklat mak die wat, sedap siot..memang xcukup lah klu ikut nafsu makan ak ni..hehehe...(shhh....(^^)V.....bleh la ak perasan cam kek besday ak..ak pun xtau la apasal ak nk touching sgt, padahal, sebelum ni mane ade celebratepun besday..ngada2 tul ak ni..huhuhu



tp kan, pada pendapat ak, standard la kan kadang2 puan ase nk dihargai, bukan nye nk kene bg sumtin yang mahal ke, hape ke, cume nk ase dihargai je...ntahlah..xtau lah ak nk ckap pe..nk ty blog ni pun, bukan nyer die paham pun..

hari ni masih panjang, ak harap, xde benda yang ak xnk berlaku lg untuk jam2 seterusnya pada hari lahir ak ni...Ya Allah..permudahkan ak dalam urusanku..lanjutkan usiaku.jayakanlah ak dalam apepun yang ak lakukan..ak xnk hampakan harapan parent ak...ak nk berjaya n dapat kerja cepat, seterusnya berjasa kat parent ak..amin~amin ya rabbal alamin...

ak harap..ak akan bertambah matang n dapat menghadapi hidup ngan tabah..1 perkara agi ak nak...moga ak akan menjadi seorang yang penyabar...aminnnn~

tu la dlu untuk catatan pada hari lahir ak ni...
illaliqo,

p/s: mandi kat masjid pg ni..huhuhuhu..

sudah rehat..jom balik sntap..hehehe

(12.45 p.m)

update


Aku Yang Bosan


Ketika Cinta Bertasbih...

Dikala bosan melanda tahap gaban ni, ak terasa nk update ckit la ak punya blog ni..a few days ago, adek ak komen..katenya blog ak ni xde pe yang menarik..emm..aceli, ak bukannye nk make up sangat blog ak ni, juz suka2 je..nanti ble ase bosan kuasa dua, ak bc la balik ape kejadahnye yang ak taip kat blog ak ni..ala2 diari gtu..hik3~

em..ak yang buta it ckit ni da ty cik abg ak camne nk post lagu kat blog ni..da reti tu, apa lg.. ak membzkan diri dengan cari lgu la..heheheh..ngah skodeng lgu2 nk post, ak berkenan nk post lagu waka2..mode bola gtu..(padahal skalipun xtgk match FIFA tu)..action je lebey..buat2 minat..hahaha

tp..ak ase cam excited semacam je lgu tu..teringat nk insap plak..ape agi..cri lagu nasyid la..hehehe...aku ingat nk post lgu "permata yang dicari,nyanyian kump dehearty"..tp xjadik..syok2 layan..teringat lgu muhasabah cinta..ase cam menarik je..emm..xsampai 5 minit, terjum plak lgu ketika cinta bertasbih ni..semalam ak layan cter ketika cinta bertasbih...insap ak..islamic tol cter tu..solute lah kat orang yang terlibat wat cter tu..bukak ckit mata ank2 muda xkarang..(nasihat untuk aku gak ni)huhuhu...ak pun post lgu ni la..hik3~

emmm...
petang ni ak ase xde apa2 nk wat..tenet yang slow ni wat ak geram gle..
dari pg ag aku try anta email kat kak nor..anta repot smk belimbing n machang..punyer la bengap tenet..dari pagi kot ak try..sabo je la..

btw..lepas keje nanti nk g cimb..amik duit yang abg bg..transfer masuk dalam akaun bank islam ma ak..harap petang ni xujan..nk g ngan sidia...(^^)V

hurm...
da penat da ase menaip..len kali lah plak aku cter kat blog ak ni..

illalliqo'


p/s: Nk berkonsert lgu ketika cinta bertasbih lg...hik3~

(4 p.m.)

Wednesday, June 30, 2010

rEmPit!!!


jkr...

rini pg2 agi ak g jkr ngan yu..merempit ngan moto member office , kak dyana..da lama xnek moto, kekok gak ase,ritu pun nek skuter, ni plak nek kriss..ak g jkr nk settle sal diesel.xabis2 kes diesel..tp alhamdulillah..hari ni da setle..da berminggu2 member ak wat calculation sal diesel...rini baru pn.rokhaya terima..
tp sbb die gak la ak hampir kene langgar otw pg jkr td..cilakat punya kereta, xnampak ke ak nk masuk jalan tu..memang nyaris la td...

btw, happy gak la da settle sal kelim duit diesel tu..^^

rini gak member ak yang wat praktikal kat cni datang ofis(dieorang kene duk kat site be4 ni).diaorang da last day kat cni..termasuk ak, 9 orang wat praktikal kat cni..tp sekarang ni tinggal 4 orang je lagi..
ak ngan yu la paling lama n paling awal masuk cni..huhuhu..tp yang besnye, ak ade can la nk berbuka puasa ngan family nanti bulan ramadhan yang bakal tiba xlama lg..(^^)

kak nor, housemate ak, merangkap pekerja kat ofis ni pun da kuar rini..cz da nk masuk sem baru kat uitm..bertuah die, cuti sem leh kumpul duit..rezeki die..ade lah rezeki ak kat mana2..Allah Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..amin~

Ya Allah..permurahkan rezeki ku dan keluargaku...

xbyak nk story ari ni..


illaliqo'

p/s:hidup mesti diteruskan..nk layan lagu arab..Nanci Ajram..zassss!!

Monday, June 28, 2010

pErmata yAng diCari


Alhamdulillah...

Pagi nan indah..mood ak ase elok je pg ni walaupun bgun lambat..da tu mengumpat plak kat clasmate aku..xpuas ati die nk majuk2,apa kes??

Apapun syukur, pg ni dapat ak hirup lg udara milik Allah yang Maha Kuasa..Teringat plak abah cakap ritu.."orang yang meninggal tu, memang da xde da rezeki die di muka bumi Allah ni"..

Hari ni title blog ak "permata yang di cari"..sound good..aceli tu tajuk lagu dari kumpulan dehearty(kumpulan nasyeed la awak)..terawang- awangan ak layan lagu ni,xcaya?try la layan gak..
blog yang xpaham apa benda ak cakap kadang ase bgus gak..ak bebel apapun bukan pahampun...

lagu ni bg maksud yang mendalam pada ak..alangkah indah hidup ni klu pasangan hidup kita ni kita pilih ikut cra yang dituntut oleh agama..segalanya jadi mudah..moga lelaki pilihan ak tu mampu membimbing ak kearah yang diredhai Allah s.w.t..aminn~

Teringat gak nasihat abg aku ritu.."mcam ane kita nk pasangan kita, kita kene mcam tu dulu"..emm, perempuan yang jahat mcm manepun, klu ty nk suami yang macam ane, mesti nk berpegang pada agama(solat xtinggal la salah satunye)konon nk bimbing ble da kawen nanti, tp perangai cam hape ntah..ish3~

Berbalik pada nchat abg ak, ak stuju..pada apa yang ak perasan macam tu la..apa yang kita dapat tu memang da seswai ngan kita..xdinafikan, ade orang baek dapat laki cam setan, 2 Allah nk uji kita, tp kita kene ingat, beban yang Allah bg tu, Allah tau hambaNya mampu hadapi,jd kita janganlah nk putus ase ngan apa yang kita ade...emm..sekarang ni pun ak pegang ngan kata2 abg ak..ak nk bakal suami ak tu xtinggal solat, ak pun xley tinggal solat..ak nk bakal suami ak tu bertimbang rasa, akpun kene bertimbang rase..dan ak nk family pasangan ak bley terima family ak, jadi, akpun kene macam tu...

ngah layan2 tenet, ak terjumpa plak ayat2 ni..dr blog orang len..siince menarik pada ak, ak amik gak la wat tatapan ak len kali..hehe..

Hiduplah sesuka hatimu,
nescaya kamu pasti mati,
Cintailah sesiapa yang kamu senangi,
Sesungguhnya kamu akan berpisah dengannya,
lakukan apa sahaja yang kamu kehendaki,
Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya...


banyak plak bersyarah..hehe..
time terlintas kat minda ak ni, baek ak tulis..at least ble da baca nanti, ak ingat blik..

klah..cukup lah dulu..daa..

Salam..

Illaliqo'

p/s:nk tgk member cari resepi untuk wat sambal sotong..hehehe^^

Wednesday, June 23, 2010

Cinta Oh Cinta..

sekian lama xberblog, rini ase nk mengarang plak..ape lg..bek la ak lepas isi ati ak kat blog yang xpaham ape2 ni..paling tidak terluah lah perasaan aku...

semalam ak ase macam bermimpi..nk break up..tp,nampaknye jodoh masih menyebelahi aku..dapat gak setlekan prob petang semalam ngan sidia..remuk redam ase ati ak klulah msg yang ak tgk tu memang msg die..kuciwa tahap gaban lah aku..

tp,disebabkan ak gaduh, xpasal2 sidia buang nset..hai..sidia ak ni memang plik ckit,kot ye pun nk marah kat ak,janganlah nset tu jd mangsa..ak memang sayang die la..tp,skali lg ak dapat tgk ade msg mcm tu kat nset die,xde maaf bgmu,,bglah apepun alasan..sory...i da penat nk sedih..

dengan adenye kawan2 kat cc ak,familt tercinta,ak dapat harungi sume tu..tp..jangan la tanpa sbb tinggalkan aku..bleh sakit jiwa klu break up xde sbb..

emm...sekarang ni da nk masuk 2 bulan ak kat kms ni..biasalah..lumrah kehidupan.."xsemua orang suka semua orang"ape benda ntah ak taip ni..hehehe..
kat cni,ak cam anak tiri..biasalah..praktikal 1 opis dengan member..moral yang ak dapat, jangan wat praktikal 1 tempat ngan member..klu bleh,plih tempat laen2..duk seumah ok jer..kangan opis pun same..

em..orang susah cam ak,selamu je ase terhutang budi..bila da ase terutang budi ni pun susah..nak membantah,nk bg komen, nk menjawab..sume ase kekok..pastu mula lah ase rendah diri..moral ak dapat..jangan banyak sangat terhutang budi ngan orang sekeliling..klu bleh wat sesuatu tu sendiri..do it by yourself..GAMBATE!!!

kat opis ni, sume orang nampak ak ni mcm ank tiri,sape xsedih klu orang pun pasan...lebih2 agi orang jabatan len..em...xpe la,selalu ingatkan diri mesti ade hikmah atas ape yg berlaku..

em..klah..member yang bertugaspun da sampai..ak nk blah dlu lah..chow...
nampak sangat guna pc orang berblog..hehehe

k..illaliqo'

salam

p/s: nk g layan lagu hindi..hehehe
(3.00 pm)

Sunday, May 9, 2010

Sela,MaT PenGanTiN BaRu


Dearie Blog..

Jutaan tahniah dan selamat pengantin baru buat abg tercinta..akhir selesai gak majlis walimah die walaupun buat ringkas je..aceli,hari jumaat (7/5/10) abg ak kawin..alhamdulillah,majlis berjalan lancar,kak izah(abg ak punya wife la) selamat bergelar isteri..moga abg ak berbahagia di dunia dan diakhirat hendaknyer..amin~

Pada ak,ade gak la ase abg kene rampas,mane xnye,ak memang rapat dengan abg,tiba2 plak ase macam kasih terbahagi..ececeh..cam la abg ak tu bf ak..hihihi~

Mak ak lagi la, 1st time nk dapat menantu..feeling ank kena rampas lg la lebih dari aku..emm...apepun,asalkan abg ak epy,akpun epy..
ABG BERTUAH,KAK IZAHPUN BERTUAH...dua2 sepadan,same baek..tu sume,anugerah tuhan..
ak bg la jugak adiah walaupun xseberapa..tp xpe la..janji ikhlas,tunggu ak da keje klu nk adiah besau2 yer..hehehe~

em..kat cni,ak ade postkan gambar kawin dieorang..

klah, tu saje kali ni..daaa~

illaliqo'


(3.10 p.m)

Wednesday, April 14, 2010

sayang KAMU...:*


Dearie blog..

pg ni sempat plk ak bukak tenet..emm,sepanjang minggu ni menaip je keje ak..by the way,bgus gak..leh ak praktis menaip..title blog rini bes ckit..hehehe~

alkisahnye pasal semalam punye cerita, tp semalam xsempat nk berblog..
si dia invited ak untuk tukar status relationship kat fb..gembiranye ak, Tuhan saje yang tahu...deeply from my heart, ak sangat sayang die..kadang2 orang laki memang xpaham orang puan. pada ak, ak xtgk harta, pangkat,dan rupa..keperibadian dan agama yang paling penting..dan satu lagi yang penting,bakal suami ak, mestilh penyabar..
kelemahan ak dari dlu, memang kurang sabar..cepat sangat melentig..ble pk blik, cyap lah anak2 ak esok,dapat ibu yang suka membebel..

Klu teringat kat si dia, ak ase bertuah, perkenalan dengan si dia time matrik dulu amat memberi kesan pada ak, lelaki pertama yang wat ak menangis kerana terlalu memendam perasaan, perassan sayang pd seorang bernama lelaki..tp, yang wat ak paling bahagia bagai dunia ni milik ak, diepun suka n sayang ak..love u so much!!!
Ak harap, memang die akan jadi suami tercinta ak sampai akhirat..ketahuilah bahawa ak amat mencintaimu..

sekarang da hampir 3 tahun ak bersama dengan die,sikap sabar si dia memang membanggakan ak. selalu jd problem solver, ak plak, slalu create problem..bertuahnye ak..emm,klu nk cte camne sayang, memang ak xtau nk cakap mcm ane,sbb ak ni xpandai nk jiwang2..but, i know how much i love him..

bercinta mcm ak ni susah jgk, bukan selalu bleh jumpe..maklumlah,sorang kat perak,sorang kat selangor..huhuhu..tp yang bes,ble dapat jumpe,leh lepas rindu..hik3~
cite sal si dia, ak memang tersengih,hehehe..bahagia bersamanye..^^

klu ingat blik time2 mula2 nk bercinta, besnye,ase nk u turn blik..pg time tu..hehehe..menelamunlah ak pg ni teringat kisah2 lama...moga Allah menyatukan kita dengan ikatan yang sah..as soon as possible tau..ngeh3~aminnnn.....

i love you..
waiting for u my love..xsabar nk jumpe lepas exam nanti, hope dapat spend mase dengan si dia tercinta..nk wish besday pd sidia..walaupun agak lewat..
HAPPY BIRTHDAY TO YOU...("*)

miss u so much...

see u soon..

daaaaaaa~

salam...

(9.15 a.m)

Tuesday, April 6, 2010

LI oh LI




Salam pemula bicara...

Da lama ak xjeguk blog ak ni..bz btul..huhuhu~
Tp rini byak plak mase free ak kat opis ni..Ari tu duk kelam kabut ngan exam..ak ase,exam ritu la yang paling truk..siyes ak xsempat nk jawab semua soklan untuk kebanyakkan paper..mode:kecewa..:(

Tp xpe la..sesungguhnya Allah itu maha Adil. Apapun yang aku dapat nanti adalah ape yang ak usaha..(but,ak harap ak xmenghampakan harapan ma n abah)

Ari ni da masuk ari keempat ak kat opis ni..tp cam besa lah, bdak li,ape sangat kejenye..byak goyang kaki je..hik3~(ngantuk tahap cipan) ak xtau la ape jadi nanti..ak dapat tau rini, syarikat ni amik ramai budak li..dalam 10 orang..huhuhu..ape la ak nk wat nanti..cedihnyer..ak ingat nk absorb bayank2 ilmu kat cni..but, ak harap abg2 n kak2 kat cni dapat bantu aku...setakat ni, semua kat opis ni ok je ngan ak. so,xde la ase kekok sangat nk bergaul(even ade sorang dua yag bujet ensem)..cepatlah mase berlalu..malas ase nk goyang kaki camni,klu ade keje xkisah..:)

Setakat ni, ak n member li ak ni,yu juz wat surat jawapan..pastu ape lagi surf tenet je la..hik3~

jap agi ade jamuan..ade budak li uum yang wat.rini da lastday diaorang..so ade wat makan2 ckit..

ah..xtau da nk taip pe..tunggu orang jemput makan..hehehe~

illaliqo'

(12:50 pm)

Monday, March 1, 2010

Sekolah menengah Zainab(1)

Assalamualaikum..

Petang ni tiba2 ak teringat kat sekolah menengah ak dlu..aceli, ak sempat blaja di 2 buah sekolah menengah be4 ak masuk mrsm mase form 4..ak sekolah kat sekolah menengah kebangsan ayer lanas lebih kurang sebulan..then pg sekolah zainab(1)..ak ingat agi mase ak form 1 kat sek.men ayer lanas,ade senior yang kacau ak kat kelas..takut time tu,maklumlah paling kecik kat sek men..ble ak tau je ak dapat pg sek zainab (1)..ape agi..blah la dari sek men ayer lanas..ape x nyer,senior tu cyap gtau agi nk datang blik kelas ak len kali..ak xpk panjang da..setuju je g sekolah zainab(1)..kat sane puan je..hehehe..selamat ak ase..^^ agipun..sekolah zainab merupakan salah 1 sekolah elite..bdak2 yang dapat 4A n 5A je boleh masuk sana..tp,bg sape yang teror men hoki,3A da bleh masuk da..

Byak kenangan ak kat sane..ble da kat u sekarang bru la terasa rindu time sek2 dulu..ak ingat agi cikgu2 kat sek dlu slalu cakap"kamu semua ni memang cepat2 ase nk abis blaja,tgk la ble da keje nanti, da abis blaja,kamu mesti rindu nk blaja kat sekolah blik"..tp ak memang akui la ape cikgu cakap..emm..rindu nk g sekolah blik..sekolah zainab(1) memang bgus bg aku..the best badan pengawas,ak ase memang sekolah zainablah..byak2 sekolah ak pg..ak ase,sek zainab paling bgus die punyer badan pengawas..akpun salah seorng dari mereka..bes tul jd pengawas..memang xleh men2..btul2 siyes jalankan tugas..ase kita ade tanggungjawab pd sek..
kat cni..aku nk postkan lagu sekolah ak,ak slalu nyanyi dulu..lagu sekolah menengah zainab(1) memang best,lebih2 agi dengar time perlantikan pengawas..jeng3,ini dia:


Majulah Sekolah menengah zainab
Idaman puteri yang bangsawan
Pelbagai bangsa menjadi pelajarnya
Menimba ilmu pengetahuan

Kami akan terus belajar
Sampai berjaya
Untuk berbakti pada negara
Nusa dan bangsa

Dibawah pimpinan yang berdisiplin
Harmoni setiap lapisan
Rukun negara menjadi amalan
Membentuk pekerti yang mulia

Kami pohon kepada Tuhan
Cucuri rahmat
Kepada guru serta pelajar
Sekolah kami

citer sal sek men zainab ni,ak memang suka lgu sekolah..time perhimpunan memang bes..mestilah beskan,vokalis sume puan.da la dalam dewan tertutup..memang bergemalah..merdu seyh!!hik3~byak sangat memori kat dekolah zainab(1)..
em..klu citer sal ko-k..fuhh..memang bgus sek men zainab..memang btul2 ko-k..ak ase sume berjalan lancar..memang bdak2 zainab ni xpenah duk diam ujung minggu..ade je xtvt..i love it!!

Satu agi benda yang menarik kat sek men zainab pd ak ialah program penyayang..program tu ade ble musim raya hampir tiba.dalam program tu,student akan dapat kain free..yang paling menarik,kaen2 tu beri oleh student dan diberi kepada student..students yang berada akan dermakan kepada student yang memerlukan..memang mengeratkan silaturahim selain melahirkan rasa prihatin pada orang len...zainab(1) the best!!!^^
walaupun best,kita xboleh stay kat ctu je..kita mesti ade cita2...

kita mesti nk benda bru dalam hidup,same la ngan ak...ak n kawan2 bertekad nk kuar dari sek men zainab ble form 4..nak gak ase blaja kat mrsm..alhamdulillah..memang rezeki kami..kebanyakkan kawan2 aku,sume dapat msuk mrsm..ak ingat mase batch ak dlu,lebih kurang 50 orang yang kuar dari sek men zainab..sbb dapat masuk mrsm..epy btul time tu..cita2 dari form 1 nk merasa blaja kt mrsm tercapai..ramai btul yang dapat straight A's time tu..ak xdapat straight A pun..tp alhamdulillah,Allah xmensiakan usaha2 kita..

Klu nk cte pengalaman n kenangan..memang penat nk taip..suka dan duka byak ak lalui sepanjang blaja kat sekolah menengah zainab(1)..emm..len kali ak sambung agi..sekarang da penat menaip..hehehe

illalliqo'

p/s: ase nk g melawat sekolah menengah zainab(1)..(SEMENZA)

(7.17p.m)

Monday, February 22, 2010

NAG3S!!

Dearest blog..

Pg kat ukm xsame pg kat kg..time camni da on kipas,xmcm kat kg,pg2 cani,xlepas selimut..hehehe..sejukkk!!teringat plak time kat kg halaman,lepas solat subuh,berkumpul kat ruang tamu,borak ngan bonda n ayahanda tercinta..tak lupa kekanda ku ridzuan..adik plak nyenyak tidur kat bilik die..hehehe..

emm..semalam aku nangis..tu yang terpk nk wat title camtu..bodohpun ade ase..ade ke patut nk nangis..aceli,malam semalam ak wat asimen,dr petang semalam lg ak wat..kononnye nk wat yang terbaek,tp ak ase xde pe sangat pun ak wat..hehehe..tgh syok2 wat semalam..ak tertutup b4 save..ble tgk kat document tu,size die 23 kb je..akupun ape lg..nangis la..ingatkan ckit je yang tersave..da 6 jam kot kat depan pc ni,..nk bukak document time tu xbleh..pc ak plak jem..sabor je ler..ble pc da ok,ak try la bukak document tu blik..hehehe..sume yang ak taip ade je kat ctu..akpun stop la nangis..ase nk tergelak la plak..xcek ape2 lg da nangis..ni la kelemahan ak..kurang sabar..huhuhu..benda xde ape2pun..ak je lebih2..

esok ade kelas kimia..ak plak lupe nk wat totur..adooiii...kelam kabut plak la ak nanti..emm..rini kelas hydrolic kul 9 xde(yes!!)..kul 2 bru ade kelas,kelas bi..ingat pg ni nak wat tutor kimia tu..hope ak dapat wat..amin~

jom ayu..wat tutor!!!
gambate tu myself..

p/s:lapor la plak...

(7:57a.m)

Sunday, February 21, 2010

..CuTi..

4.30 ptg - selamat sampai di ukm..

Alhamdulillah..perjalanan ak n abg dilimdungi Allah,kami selamat sampai kat destinasi yg dituju..
rindu gak nk berblog..hehe..besalah bru berblog,klu da lame,xdak da nak taip kat cni..anyway,time jari2 ni rajin agi nk menaip,ape lg..taip ler..hehehe

Epynye duk kat umah,disamping kuarga tercinta..biasalah,cuti xpenah cukup,sebulan ke cuti,2 bulan ke....padahal hari2 kat umah bkan watpe pun..tp cuti ak kali ni memang xbleh cuti..name je cuti(cuti ngan asimen)..tp ak bersyukur..asimen dapat ak cyapkan..tu pun sbb dyanah bleh selesaikan vb,walaupun xcyap sume,ok la dari ak yg xdapat wat langsung...tu sume atas izin Allah..tq Allah..

cuti ritu sempt gak jumpe si dia..(lepas rindu..hik3~mode:epy kuasa 2)kebetulan abg ak nk g kb jumpe che ngah n tolong abh blikan kaen,ape lg,join ler..tp xronda jauhpun,kami jalan kaki je kat sekitar bandar..bandar kb da berubah,maklumlah,da berapa lame ak xg kb..byak bgunan2 bru..tu je la ak kuar jalan2..len2 teman abh n anta adik kat tm untuk naek bus,g kedah..

al kisah rini..smooth je abg drive..budget sampai dalam kul 6,tp sampai kul 4.30 agi..i lyke..^^
erm..dekat highway td,byak gak kete mewah ak tgk..tp kebanyakan kete yang menarik perhatian ak, kete keluaran toyota..dapat sebijik syok beb..xde ke ek orang nk bg adiah kat ak??sape nk bg tu,jgn segan2 yer..bg jer..hik3~P

emm..malam ni xde perancangan lg..ase cam tdo awal je..penat jgak jd penumpang ni..8 jam perjalanan,bukan sekejap...ntah2 jap agi pengsan..huhu..
sidia bertolak malam ni ..semoga die selamat sampai ke destinasi yg dituju..amin~

cukup dululah kali ni..nak rest plak..illaliqo'

p/s: moga Allah permudahkan ak dalam segala hal..amin~

(9:20 p.m)

Thursday, February 11, 2010

PuTaR aLaM

Assalamualaikum..

penim2..xcukup tdo..dari kul 10.30 malam td sampai 1 tghari bersengkang mata..ak n dyanah sedaya upaya nk cyapkan vb..namun Allah mahu kami terus berusaha dan usah lg..(terpaksa bwa pulang asimen vb)..huhuhu...malam ni dyanah da btolak blik..ak plak pg esok..yeayy^^..

tika ni ak kekenyangan..ade orang belanja makan..hehehe..aceli,abg ak belanja makan td..kak izah(tunang abg) pun ade same..sekian lama abg xdatang ukm..kali ni muncul gak die..huhu..malam ni abg kat ukm,bermalam kat cni cz pg esok nk btolak dari ukm..ikut perancangan,kul 7 pg esok,insyaallah kami bertolak blik ke kelantan..yaeeyy!!^^

rindu pd bonda dan ayahanda kian terubat..

rindu gak pada sidia yang saat ini dalam perjalanan pulang ke kg halaman..(kelantan jgk die..hik3~)moga kamu selamat tiba....(^_*)

xde yang menarik hari ini..ak da ase sakit kepala..mata terlalu penat..sejam tdo pg td xcukup untuk ak..huhuhu..ye la..ak xpenah xtdo malam..ternyata xsanggup da..
ahh...mata minta untuk dilelapkan..akpun da penim..jari2pun da penat menaip..
ak nk tdo dlu la...seminggu ak tinggalkn blog..maklumla..kat umah xde tenet..huhu..
that all 4 this time..daaa~
nyte...

illaliqo'

p/s: pakaian xpaking agi...uffffhh~

Tuesday, February 9, 2010

..i'm WAITING..

Alhamdulillah..

dengan rahmat Allah,hari ini ak masih bernafas..menyedut oksigen milik Allah yang Maha Kaya..
melihat keindahan alam ciptaanNya..subhanallah..masa berlalu pantas..tp ak skarang masih menunggu..tunggu dan tunggu..

semalam ak n grup untuk vb discuss utk settlekan hydraulic kalkulator(salah satu "buah tgn" dari lecturer)..bincang punye bincang,mehvish offer nk wat layout..then ak n dyanah akn masukkan coding2 die..haaa..yang tu la ak tgh tunggu ni..mehvish kate nk deco dlu..mesti cantik nanti..xsabar mau nengok^^

jadual hari ni pun full..lepas kelas kul 5 nanti,ak bercadang nk terus wat vb..lusa da mau blik..everything must be done be4 that..sekarang ni..tiap2 malam dapat mimpi..mane xnye..tdo xpenah xpk ape2..asimen!asimen!asimen!..adooiii~

ak ni memang impatient,semua nk rush,tp untung ak ade teman2 n sidia yg selalu nasihatkan ak..(^_^)

alhamdulillah..ade rezeki ag..wana(rumate) belanja tembikai..
ape lg..nak menjamu selera dlu..nyum2!!

Assalamualaikum...

(11:10 a.m)

~LesU~

alhamdulillah...

dalam 10% je agi asimen managment part ak n dyanah xciap...memang hari yg memenatkan lah..tp kira ok la kelas rc batal..hehe..klu x, kat fac agi la ak petang ni...ak cepat2 nk blik blk cz nk tgk fb..mane tau ade yg menarik..tp hampeh..emm..teringat plak kat blog ak yang cun ni..(perasan la plak :p)..ape lg..jumm post!!^^

raye cina coming soon,lg 3 hari nk blik kampung.waa...rindunya kat bonda n ayahanda di kg. padahal bru 2 minggu lepas jumpe...tp cuti kali lg bes.nk tau nape??adik n abg ak pun blik..mis them so much!!extremely miss them..huhuhu..xsabar mau jumpe..tp adik ak la kesian,terpaksa datang kl dlu be4 balik kelantan..orang da pesan beli tiket awal2,die bli lambat gak..haih..adik ak sorang ni,kan xpasal2 kena datang kl dlu untuk blik ngan ak n abg..

blik kg kali ni memang byk "buah tgn"..maklumlah da taun 3..baek btul lecturer ak,xlepas peluang kim buah tgn..sape suh jadi engineer??tu la soklan yg slalu kuar ble cakap sal asimen ngan kawan2,pastu same2 gelak..hehe...camni la idup student engineering..

alkisah hari ni memang mendebarkan..tetiba cosmate ak gtau ak kene g intebiu untuk akriditasi..mak aih..terkejut ketam ak..kaki tgn dah mcm ais dah..menggigil kot..besar tanggungjawab tu,clap jawab kan xdapat akreditasi.sape yg rugi?ak n kawan2 gak..en kat,lecturer ak kol "nanti awak pg blik..bla..bla.."...lepas abis cakap,ak terlepas dari intebiu tu..hehehe..ak tlupa nk bawak kad metrik,pakai selipar jepun,mane la seswai nk kene intebiu.kan xpasal2 memang tgk ak je da xleh akreditasi..huhuhu..aini,cosmate ak yg gantikan tempat ak..fuhhh!!..lega..selamat untuk kali ni..mintak jauh la nk kene intebiu..takottt~

eh..byk plak ak membebel..tutor kimia xciap agi..
cukup lah dlu kali ni..daaaa~
jom layan tutor plak..be4 tu..kita landing dlu...hik3~

(^^)V

(7:00 p.m)

Saturday, February 6, 2010

F!rst DROP


assalamualaikum..

sekian lame ak wat blog ni..ni kali pertama nk post..hehehe..
btw,thank to him for helping me to create this blog..^^

aceli..ak xde ape2 nk share rini cz agak cbuk sekarang ngan asimen yang brtimbun..
teringat plak kat prof faris.."that why i told u to change cos"..huhu..
esok ade 2 midsem..adoiii..camne xtau la..wish me luck..